"Framtidsfisken" - ett initiativ för en hållbar kust.

Dina Försäkringar, Gåshaga Marina och Sjöassistans i samarbete för friskare kust och skärgård.

Miljön är en allt viktigare fråga. Vi kan inte fortsätta att ta resurser utan att hjälpa till att återställa. Stora som små insatser är bra!

Framtidsfisken är ett samverkansprojekt för att hjälpa kust och skärgård på traven där vi tillsammans med partners engagerar oss för fiskbestånden längs vår kust. Målet är att varje år plantera ut havsöring och/eller gädda för att kompensera fritidsbåtarnas inverkan. Det löser inte allt, men är ett steg på vägen mot ett hållbart fiskbestånd.

I år samarbetar Dina Försäkringar och Gåshaga Marina med oss på Sjöassistans för att göra detta möjligt.

Varför är Framtidsfisken viktigt?

Tillsammans delar vi en grundläggande tanke om hur viktigt det är att vi tar hand om vår kust och skärgård. Vi är alla djupt engagerade i Sveriges båtliv och då även hur vi fritidsbåtsägare på olika sätt kan bidra till en bättre situation i och runt vår långa kust.

”Det känns värdefullt och viktigt att kunna bidra till ett levande hav och en levande skärgård. Båtlivet sliter på havsmiljön och utplanteringen av havsöring är en återbäring för att stärka fiskbeståndet”, säger Mia Winberg, produktansvarig på Dina Försäkringar.

Elbåtar är glädjande nog på framfart, men det kommer ta tid. Nya bränslen såsom HVO diesel och motsvarande på bensin finns eller är på väg – vilket givetvis också är positivt.

Men det finns även tydlig forskning som visar på att just båtkörande på grunda vatten (innanför 3 meter djupkurva) kraftigt påverkar den marina miljön och möjlighet för lekområden för fisk. Självklart är el eller nytt miljöbränsle bra för miljön, men propellern kommer fortsätta att snurra. Annat som påverkar miljön är val av bottenfärg, eller det allt vanligare alternativet  att skippa bottenfärg till förmån för att köra båten i båttvätt ett par gånger per säsong.

I år sätter vi ut +3 000 havsöringar

Förra året satte vi ut ca 3 000 havsöringar på tre ställen. I år siktar vi på minst lika många eller fler. Det sker i två steg där vi i mitten på april kommer att ”klippa” alla fiskars bakre fena (slemfenan). Detta görs för att märka fisken som inplanterad. När sedan en fiskare får en havsöring på kroken så ser hen direkt att den just är inplanterad. Det är olika regler för vad som gäller för upptagning av havsöring om den just är inplanterade eller inte.

Vill du vara med och sponsra?

Vill du eller ditt företag var med och sponsra Framtidsfisken så har vi redan börja titta på 2024! Privatperson eller företag kan vara med på vår satsning så hör av dig till info@sjoassistans.se. Alla bidrag och insatser till bättre miljö är välkomna.

Lite bilder från förra årets utsättning

Partners 2023

Vad väger en kubikmeter snö?

Vad väger en kubik snö? Efter lång kall vinter i nästan hela landet så kommer nu töväder och kall torr…
Läs mer här

Sjöassistans tecknar avtal med försäkringsbolaget If

Pressrelease 2024-01-10 Sjöassistans tecknar avtal med försäkringsbolaget If Försäkringsbolaget If tecknar treårigt avtal med Sjöassistans för båtassistans längs hela Sveriges…
Läs mer här

Sommarjobb säsongen 2024

Vi söker sommarkollegor för säsongen 2024.   Är du sugen på ett kul sommarjobb med världens härligaste gäng? Vi på…
Läs mer här