Har jag Sjöassistans i min båtförsäkring?

Mitt försäkringsbolag säger att Sjöassistans ingår i försäkringen – då har jag väl det?

Det korta svaret är kanske! Tyvärr finns försäkringsbolag som gärna marknadsför att sjöassistans ingår i försäkringen, men vad dom egentligen menar är att de erbjuder assistans till sjöss eller ersätter dig helt eller delvis ekonomiskt i efterhand om det skulle uppstå kostnader. Detta är givetvis en stor praktisk skillnad om du till exempel går på grund eller får motorproblem en fredagkväll, för vem ringer du då? Vilket varv är bäst lämpat och kan ta emot dig en helg? Vem kan bogsera dig? Det uppstår direkt många praktiska frågor att lösa, ofta då i en situation när det redan är stressigt ombord och inte sällan är det helg eller kväll – så det är inte alltid helt enkelt att få tag i folk. Det finns också andra försäkringsbolag som upphandlat assistans till sjöss från andra bolag, dvs inte från Sjöassistans men säger att sjöassistans ingår. Detta skapar förvirring när man ringer till oss och tror att det man har rätt till hjälp.

Varje vecka får vi på Sjöassistans samtal från båtägare som av olika anledningar trott att dom har Sjöassistans i sina försäkringar. Detta är så klart mycket olyckligt och vi försöker givetvis alltid hjälpa till, men det är viktigt att man som båtägare faktisk kollar upp vad som gäller i sin båtförsäkring.

De bolag som idag har Sjöassistans (till skillnad mot assistans till sjöss eller andra varianter) inkluderat i sina båtförsäkringar är:

 • Svedea och deras märkesförsäkringar såsom Nimbus, Alukin, Ockelbo mfl.
 • Folksam
 • Länsförsäkringar
 • Dina
 • Försäkringsbolaget If
 • Bohusassuransen
 • BSB Försäkringar

Notera även att flera av dessa bolag marknadsför olika typer av båtförsäkringar där Sjöassistans ingår i vissa. Kolla alltid vad som gäller med den försäkring du har, innan skadan är skedd. Om du får problem till sjöss och är osäker – ring oss, vi kommer alltid hjälpa dig oavsett vilket bolag du har försäkrat din båt i.

Mitt försäkringsbolag är inte med på listan – vad kan jag göra?

Om just ditt försäkringsbolag inte har ett samarbete med oss på Sjöassistans kan du gör följande:

 • Kontrollera med ditt försäkringsbolag direkt och fråga vad som faktisk gäller för just assistans till sjöss.
  • Kolla även om det finns begränsningar i just assistansen. Vanligt är att det finns beloppsgränser, exempelvis är en vanlig begränsning att bogsering täcks upp till 6.000kr inklusive moms. Om din bogsering blir dyrare – så kommer du få betala det överskjutande beloppet själv.
 • Komplettera din båtförsäkring med ett medlemskap i Sjöassistans
  • Vi har de högsta ersättningsbeloppen för bogsering mm i branschen, 10.000kr
  • Självriskersättning ingår med 1500, 5000 eller 10000kr, det kan sänka din totalkostnad för din försäkring, läs mer här>>
  • Plus alla andra förmåner, se mer här>>

 

Sjöassistans är ett varumärke som funnits i över 20 år och är förknippat med erfarenhet och kvalitet. Väljer du ett försäkringsbolag i listan ovanför så vet du att du kan ringa oss och få hjälp av sveriges största assistansbolag till sjöss.

Sist men inte minst – är det fara för liv skall du alltid ringa 112.

Om du nu är ute och har problem – ring oss så hjälper vi dig rätt – 020 98 90 00 – vi svarar alltid!

Att välja rätt tampar till båten

Att välja rätt tampar för din båt: Tips baserad på båtens vikt och MBL-rekommendationer Att ha "bra tampar" på båten…
Läs mer här

Hållbar Sjöassistans?

Hållbar Sjöassistans? Hur man än vrider och vänder på det så är motorbåtsåkande inte världens mest miljövänliga aktivitet. På frågan…
Läs mer här