Att välja rätt tampar till båten

Att välja rätt tampar för din båt: Tips baserad på båtens vikt och MBL-rekommendationer

Att ha ”bra tampar” på båten för de olika situationer som ska hanteras är både ren säkerhet men också ett enkelt sätt att göra vissa manövrar enklare och smidigare för alla ombord. Att välja tampar är inte alltid lätt då det finns en massa olika tillverkare och material. Här har vi några tips som kan hjälpa till att välja rätt.  Att förstå skillnaderna mellan olika tampar och hur de passar din båt kan vara avgörande. MBL – Minimum Breaking Load eller brottstyrka är en parameter som är viktig att kontrollera.

Material, styrka och längd:

När du väljer tampar till din båt är det viktigt att överväga materialet, styrkan och längden. Materialvalen inkluderar nylon, polyester och dyneema, var och en med sina egna fördelar och priser. För t ex förtöjning eller ankring så är detta exempel på rekommendationer i MBL:

1. Båtar som väger under 500 kg: En MBL på 900-1 360 kg bör vara tillräckligt.
2. Båtar som väger mellan 500 kg och 1 ton: En MBL på 1 814-2 268 kg rekommenderas.
3. Båtar som väger mellan 1 ton och 2 ton: En MBL på 2 722-3 175 kg rekommenderas.
4. Båtar som väger mellan 2 ton och 3 ton: En MBL på 3 175-3 629 kg rekommenderas.
5. Båtar som väger mellan 3 ton och 4 ton: En MBL på 3 629-4 536 kg rekommenderas.
6. Båtar som väger mellan 4 ton och 5 ton: En MBL på 4 536 kg eller högre rekommenderas.

Dessa rekommendationer är baserade på generella riktlinjer och det är viktigt att ta hänsyn till andra faktorer som båttyp, väderförhållanden och specifika användningsområden.

Stretch, slitstyrka och certifieringar:

Ytterligare faktorer att tänka på är tamparnas stretch, slitstyrka och eventuella certifieringar. Vissa tampar har mer stretch än andra, vilket kan vara fördelaktigt i vissa situationer, medan andra behöver ha mindre stretch för att minska rörelser under segling. Tampar bör också vara slitstarka och ha bra UV-beständighet för att klara av att användas under olika väderförhållanden. Certifieringar som ISO-certifiering, CE-märkning, ABS-certifiering och Lloyds Register-certifiering kan ge en extra nivå av förtroende för produktens kvalitet och prestanda. Om eller när du tittar eller hittar en tamp som du tror passar ditt syfte, kolla då gärna med leverantören eller googla vilka certifieringar tampen har så får mer detaljer om just din tamp.

Rådgivning och rekommendationer:

För att få de bästa rekommendationerna för din specifika båt, ta alltid hänsyn till tillverkarens rekommendationer och specifikationer. Båttillverkaren kan ha särskilda riktlinjer för vilken typ av tampar och vilken MBL som är lämplig för din båtmodell.

Avslutning:

Valet av rätt tampar till din båt är avgörande för att säkerställa säkerhet och tillförlitlighet vid förtöjning och hantering. Genom att överväga båtens vikt, material, styrka, längd, stretch, slitstyrka och eventuella certifieringar kan du göra ett informerat beslut. Kom ihåg att följa tillverkarens rekommendationer och rådfråga experter för att få skräddarsydda rekommendationer för din båt. Med rätt tampar kan du njuta av en trygg och säker båtupplevelse.

Som medlem i Sjöassistans har du superbra rabatter hos våra partners! Du hittar rabattkoder mm under ”Mina Sidor”