Lokalproducerad Sjöassistans

I förra veckan åt jag lunch med en gammal kompis som berättade att han för ett par somrar sen var ute och seglade och fick då problem med backslaget. Han kunde ta sig in till en närliggande vik och satte sen igång med att själv försöka lösa problemet. Tyvärr gick han bet och ringde oss på Sjöassistans. En av våra lokala skeppare var snabbt på plats för att assistera. Dock kunde han konstatera att problemet var relaterat till en specialbult på motoraxeln. Men eftersom detta var vår skeppares hemmavatten så visste han att ett par vikar bort fanns en annan ö-bo som både var kunnig på båtar och hade en hel del verktyg på sitt ställe. En snabb tur över till grannen som snällt lånade ut sitt specialverktyg och min kompis backslag var som nytt och semestern kunde fortsätta som planerat.

Denna berättelse är bara en av många som vi får uppleva på Sjöassistans och den visar på mycket av det helt unika med att ha tillgång till lokala skeppare från Sjöassistans om det blir problem. Vi har:

#1 – Lokala skeppare, certifierade av Sjöassistans, som bor, rör sig och kan sina vatten ger ovärderlig kunskap och känner allt och alla som potentiellt kan vara en del av lösningen på ett problem.

#2 – Störst, det vill säga flest, antal tillgängliga båtar med skeppare runt Sveriges kust. Detta är viktigt då det ger oss största möjlighet att snabbt få ut rätt resurs till varje problem. Inte sällan är det faktiskt flera resurser som tillsammans assisterar, en med exempelvis lyftkapacitet och en som sen tar bogseringen till varvet.

#3 – Minimal miljöpåverkan. Det hör ihop med ovan men vi vet alla att motorbåtar släpper ut en hel del avgaser och annat som är negativt för miljön. Genom att ha många olika båtar så tar vi alltid in detta i beräkningen när vi planerar ut uppdrag. Ska vi köra ut en reservdel eller lite extra bränsle kan vi göra det med en liten ribbåt för att komma snabbt fram och med minsta möjliga miljöpåverkan.

Sjöassistans assisterar för en levande skärgård. Alla våra uppdrag debiteras av våra skeppare till oss. Detta ger en inkomst till skepparen som gör att hen kan fortsätta vara en del av Sjöassistans och verka i sitt lokala område. En levande skärgård bygger på att det finns arbete och inkomst för alla som gör skärgården just levande!

Bara en liten historia från förra veckans lunch!

Snart är det vår och sjösättning!

Jan, VD & alltiallo