Sjöassistans nya medlemmar i SIS/TK 232

Sjöassistans engagerar sig i standardisering för ökad säkerhet på fritidsbåtar

Sjöassistans har nyligen blivit medlem i SIS tekniska kommitté 232 (SIS/TK 232), som täcker säkerhetsaspekter för fritidsbåtar upp till 24 meter. Denna kommitté spelar en central roll i utvecklingen av standarder som är direkt kopplade till EU-direktivet 2013/53/EU för fritidsbåtar och personliga vattenskotrar. Genom att skapa samstämmiga krav för tillverkning, inköp och användning av båtrelaterade produkter, underlättar standarderna inte bara för den svenska marknaden, utan stärker också landets exportmöjligheter genom fri rörlighet för produkter mellan länder.

Vi på Sjöassistans ser dock en särskild utmaning när det gäller elinstallationer ombord. Många båtägare installerar idag mer avancerad teknik ombord, från TV och Wi-Fi till större navigationssystem, vilket kräver omfattande uppgraderingar av batterier och elinstallationer. Det är här säkerhetsaspekten blir avgörande – och genom att följa standarder från början kan många olyckor och incidenter undvikas.

SIS/TK 232 skapar ett forum för svenskt agerande och påverkan i internationella standardiseringsgrupper som CEN/TC 464 och ISO/TC 188 för små båtar, där elinstallationer är en viktig del av arbetet. Dessa standarder bidrar även till FN:s hållbarhetsmål för rent vatten (mål 6) och livet i vatten (mål 14), genom att främja säkrare och mer hållbara lösningar på fritidsbåtar.

Vi ser vårt medlemskap i SIS/TK 232 som ett värdefullt steg i att både lära oss om nya eller uppdaterade relaterade standards samt att sprida den kunskap som finns inom dessa arbetsgrupper till båtägare runt om i landet. Genom att följa standarder kan vi hjälpa till att säkerställa att installationer, särskilt elrelaterade, görs rätt från början – vilket i sin tur minskar risken för olyckor och problem på sjön. Det är ett konkret sätt för oss att bidra till ett säkrare och tryggare båtliv.

Om Ni vill läsa mer om arbetet i SIS/TK 232 >>

Sjöassistans nya medlemmar i SIS/TK 232

Sjöassistans engagerar sig i standardisering för ökad säkerhet på fritidsbåtar Sjöassistans har nyligen blivit medlem i SIS tekniska kommitté 232…
Läs mer här

Nya regler för dykare

Nya Regler för Dykuppdrag – Mer än Bara en Dykare Behövs Som båtägare har du säkert stött på situationer där…
Läs mer här

Koll-på-båten – Trygghet genom Samverkan

Koll-på-båten – Trygghet genom Samverkan Att vara båtägare innebär ett stort ansvar, och ibland kan det vara svårt att hålla…
Läs mer här