Sensommar och höst med båt – en skadedrabbad period

Sensommar och höst – en fantastisk båttid eller en ren mardröm!

Visste du att över en tredjedel av alla båtskador sker på höst och vintern. Nu går vi in i en period där våra båtar får ligga lite längre utan tillsyn samtidigt som blåst och regn kommer mer ofta. Tillsammans gör detta att risken för skador på din båt eller i värsta fall att den faktiskt sjunker kraftigt ökar.

Detta gäller inte minst de moderna idag mycket populära båtarna som är mellan 5-8 meter, öppna med en låg akterspegel och stor utombordare. Det behövs inte mycket vågor från aktern för att det ska skölja över akterspegeln och även om den automatiska länspumpen gör sitt jobb så tar så småningom batteriet slut i båten och då är det ofta inte många timmar tills båten har sjunkit i hamnen.

Ett par praktiska tips:

  1. Om du har möjlighet – kika till båten regelbundet
  2. Sätt en tejpbit eller ta ett ögonmått på var din vattenlinje ligger på båten när du vet att den är tom – då kan du enkelt från håll se att båten inte ligger med massa vatten i sig.
  3. Kolla din länspump och batteri så att allt funkar som det ska. Om möjligt se till att ditt batteri är fulladdat efter säsongen
  4. Om du vet att du ligger oskyddad för vind och vågor – förtöj din båt med fören utåt så att fören får svall mm och inte akterspegeln.
  5. Se över din båtförsäkring så den verkligen täcker den period som du har din båt i sjön. Vissa bolag har begränsningar på hög och lågsäsong.

10.000 kr eller 0 kr i självrisk på din båtförsäkring?

Visste du att som del i ditt medlemskap så ingår en sk. självriskersättning. Praktisk innebär det att OM du får en skada höst eller vinter (eller när som helst på året) som ditt försäkringsbolag betalar, så ersätter vi hela eller delar av din självrisk! Vi ersätter vi dig med upp till 10.000kr i självriskersättning, läs mer här>>

Hoppas nu du får en härlig sensommar och höstsäsong ute på sjön!