Koll på dina försäkringar – ett enkelt sätt för tryggare och billigare båtliv!

Det finns över 200 ooo båtar i Sverige idag som helt eller delvis saknar försäkring. En grov uppdelning av försäkringar är:

  • Helförsäkrad
  • Halvförsäkrad
  • Enbart Ansvarsförsäkring
  • Ingen försäkring alls

Ett första steg som båtägare är att ta reda på vilken försäkring du har. Det kan låta trivialt, men vi får samtal varje vecka från båtar med problem där personen som ringer faktiskt inte har en aning om vilken försäkring hen har. Tips – sätt en lapp i båten där det tydligt står vilket försäkringsbolag du har så spar du mycket tid om du skulle få problem eller om du lånat ut båten till vänner eller familj som får problem.

Alla båtägare borde ha minst en ansvarsförsäkring av två skäl –

  • Den skyddar dig mot ersättningskrav för skador på  ”annan part”. En liten 5hk utombordare kan orsaka väldigt stor skada på en människa och förutom det lidande den kan orsaka så kan det bli nödvändigt med både operationer och längre sjukhusvistelse – detta täcker då din ansvarsförsäkring.
  • En Ansvarsförsäkring kostar mellan 500 och 1000kr per år – detta är en mycket billig peng med tanke på vad risken är om du inte har någon alls.

Notera att du kan ha detta skydd via din hemförsäkring, villaförsäkring etc. Det är värt och kolla upp och har du ingen kan du kontakta ditt vanliga försäkringsbolag och teckna en direkt.

Halv eller helförsäkring?

Här gäller det att se på varje enskilt bolag för det skiljer i vad dom inkluderar i sina respektive paket och diverse tilläggstjänster. Dom vanligaste momenten är följande:

Generellt är gult inkluderade i en halvförsäkring och rött det som inkluderas i en helförsäkring. OBS det kan skilja mellan bolagen så bäst är att du kollar vad som gäller för dig!

Hur mycket kan en ”assistans” kosta?

En assistans kan vara allt från att vi kör ut en dunk med lite extra bensin till en större komplicerad operation som kräver dykare, bogsering, sanering av farligt ämne, lyft av båt etc. där slutnotan ledigt kan summeras till över 50 000 kr för hela operationen. Plus att detta kräver insats av olika enheter som då skall bokas och koordineras på bästa sätt.

Vad är det självrisk som gäller?

Vanligast är att ju högre självrisk du väljer, desto lägre premie får du. Förra året var den genomsnittliga premien i Sverige för speciell båtförsäkringar ca 7 000 kr. Om du är medlem i Sjöassistans så har vi ingen självrisk på våra medlemskap. Nytt från 2022 är att självriskersättning ingår i medlemskap. Du kan välja mellan 1500 kr,  5000 kr eller 10 000kr.  Läs mer här.

Att tänka på när du hyr ut din båt.

Idag finns det fler och enklare sätt att hyra ut sin båt vilket vi också märker hos oss då det blir lite problem på sjön. Det är väldigt viktigt att du kollar upp vad som gäller för din försäkring om du funderar på att hyra ut din båt. Normalt krävs alltid en tilläggsförsäkring från ditt bolag när du hyr ut. Detta gäller både privat och kommersiell uthyrning.

Observera att ovanstående är en generell beskrivning, det är ditt ansvar som båtägare att ha full koll på dina försäkringar och är du osäker så kolla i första hand med ditt försäkringsbolag.