Färre sjöräddningar men fler Sjöassistanser

2021 summerat med full fart mot en ny härlig båtsäsong!

Om man lyssnar noga så kan man höra lite fågelsång som skvallrar om att snart är årets båtsäsong i gång igen och det ser vi verkligen fram emot. Innan vi går in på årets säsong så kan vi ju summera lite från förra året som på flera sätt var en rekordsäsong.

Här är lite statistik från 2021:

 • Sjöfartsverket rapporterade in minskning med 5% av rena sjöräddningsuppdrag 2021,  vilket är mkt glädjande.
 • Vi hanterade nästa 15 000 samtal från och till båtägare, varv, försäkringsbolag etc.
 • Vi gjorde över 700 bogseringar och annan sjöassistans, + 10% från 2020.
 • 37,4% av alla problem var motor relaterade och våra duktiga motortekniker löste över 35% av dessa direkt på videosamtal med haveristen så att båtturen kunde fortsätta direkt.
 • Ca 60% av alla uppdrag skedde på ostkusten, specifikt mellan Norrtälje och Trosa
 • Ca 25% på västkusten mellan Kungsbacka och Orust
 • Övriga var fördelade på övrig kust och våra större sjöar.
 • Skadefrekvensen sjönk ca 10% jmf med 2020 – vilket är glädjande. Detta är antalet uppdrag per medlem.

Övriga reflektion från sommaren

Jämfört med året innan så var 2021 ett mer ojämn år och det är direkt kopplat till väder och vind. Med en extrem topp i juli då det var kalasväder så blev det direkt kallt i augusti och det syntes direkt med färre båtar ute. Tyvärr fick vi också något av ett rekord i antalet båtar som sjönk i hamn oftast pga dålig tillsyn där regn och vågor över akterspegeln drog ut batteriet till länspumpen och sen sjönk båten. Detta var också troligtvis relaterat till en ovanligt kall augusti som då gjorde att många båtar låg oanvända länge.

9,8 av 10 rekommenderar Sjöassistans

Vi är också både glada och stolta över att 9,8 av 10 där vi assisterade förra året gav oss betyget ”Glimrande” eller ”Jättebra”. Alltid superkul när vi får feedback, även kritik då vi lever efter mottot att allt alltid kan bli bättre och det vi inte vet om kan vi heller inte förbättra. Som medlem kan du också påverka positivt genom att dels följa oss på våra sociala medier men ännu bättre – rekommendera oss till en båtvän>>

2022 – en ny härlig båtsäsong.

Vi satsar för fullt och vår plan var att vara med både Göteborg och Stockholms båtmässor. Tyvärr är nu båda inställda men det stoppar oss inte!

Vi kommer under våren nu att bl a:

 • Förbättra våra medlemssidor så att du som medlem själv kan logga in, uppdatera dina uppgifter, båtdata mm. Vi kommer successivt att introducera detta och du får ett mail när dina sidor är klara. Målet är att alla våra medlemmar ska ha access innan 1 april.
 • Vi går successivt också över till både e-fakturering eller möjligheten till direkt dragning på kort. En smidig hantering för dom som vill och givetvis spar vi lite papper och miljö. Om du fortsatt vill ha pappersfaktura, slå oss bara en signal eller skicka ett mail så ordnar vi det.
 • Vi fortsätter vårt förebyggande arbete med fler avsnitt av ”Ny på sjön”. Om du är ny på sjön eller har en vän som du vet skulle behöva lite tips och trix – tipsa gärna.
 • Flera av våra skeppare har kompletterat sina båtar med mer utrustning för att ännu bättre kunna serva Er på plats.
 • I vinter genomför vi också en komplett skepparinventering där vi även tar in information om förbrukning i både marschfart och vid bogsering. Detta för att vi ska bli ännu bättre på att aktivt sänka utsläpp vid  tex längre bogseringar.
 • Våra tester förra året med kombinationen av bogsering och kranbil var en stor framgång. Vi spar tid genom att bogsera till närmsta brygga där en kranbil lyfter båten för vidare färd till varv eller motorverkstad. Det går fortare, vi får väsentligt fler verkstäder att ta båten till vilket gör att ”stilleståndet” blir kortast möjligt och båtägaren kan mycket snabbare få tillbaka en fungerade båt.
 • Har du båt eller känner någon som har båt eller båt på trailer som vill bli skeppare för Sjöassistans i eller omkring följande sjöar – Roxen, Storsjön, Hjälmaren eller Siljan? Vi söker nu skeppare för dessa områden och vet du någon så tipsa gärna och be dom kontakta oss här>>

Vi jobbar hela tiden på att hitta bättre, smartare tjänster till Er som medlemmar. Har du någon idé som du tror att många medlemmar skulle uppskatta – kontakta oss gärna så ser vi om det går 🙂

Skadefördelning 2021

Ärenden per månad

Geografisk spridning

”Sjöassistans räddade min semester”

När Roger Forsberg och hans fru åkte ut med båten såg de fram emot en veckas semester på sjön. Men…
Läs mer här

Hyra båt i sommar?

Ska du hyra båt i sommar? Tänk att ge sig ut bland kobbar och skär helt själv eller med familjen…
Läs mer här

Go boating in the Nordics

What country has the most islands in the world & what could possibly be the best place for unique boating?…
Läs mer här

Vårtecken! – Allt för Sjön

Äntligen ett säkert vårtecken - Allt för Sjön Helgerna den 7-10 mars samt 14-17 mars så håller Allt för Sjön…
Läs mer här