Mårten Ahlstrand

Jag heter Mårten Ahlstrand och bor vid Skurusundet i Nacka med familj och har precis nyligen gått med som skeppare i Sjöassistans med min båt Sally. Jag är Civilingenjör, entreprenör och jobbar normalt som IT-konsult och med projektledning. Jag har många intressen men sjön och båtliv är ett av de större. Jag gillar att fixa laga och bygga om som det ofta innebär att ha båt och har många gånger tänkt hur jag skulle kunna använda min kunskap mer yrkesmässigt på sjön. En dag för några år sedan när jag själv (eller några som jag hyrt ut min båt till) fick motorhaveri och min gamla barndomskompis dök upp till undsättning, via Sjöassistans, tänkte jag att det där vill jag också göra. Det tog dock några år innan jag hade möjlighet att sätta det till verket men nu har jag behörigheten Fartygsbefäl klass 8 och på den vägen är det.

Jag är uppvuxen med båtar och skärgården och ser Sjöassistans som en perfekt kombination av att få vara i en härlig miljö och träffa nya människor och hjälpa dem så gott jag kan.

Ett sjöassistansminne

Ett uppdrag jag fick denna sommar var att bogsera en 85-årig ensamseglare som fått motorhaveri, från Dalarö till Svindersvik. Segelbåten var inte så stor men ganska tung så det blev lite utmanande att få till bogseringen (Sally är relativt liten) och den bästa lösningen var att använda min båt som en extramotor och styra med segelbåtens roder. Så där satt vi ihopsurrade på väg i makliga 3,5 knop. Det var en strålande dag och egentligen ingen dramatik, allt gick smidigt och bra, men det var bara så roligt att få träffa denna äldre man och höra om hans livsäventyr. Bogseringen tog 5 timmar så det fanns tid och prata 😊