Bakvänd assistans

En kund ringer från Köpenhamn. Han ligger med sin Finnmaster i Christianshavn-kanalen i Köpenhamn och har tappat propellern. Endast axelbrickan är kvar på fästet och resten saknas.

Kunden hör hemma i Landskrona. Sjöassistans ringer runt till återförsäljare. I Danmark kan man ordna en propeller men inte resten av delarna tyvärr, det tar flera dagar i så fall. Vi undersöker vidare i Helsingborg och Landskrona, men samma svar där. Då tar vi kontakt med skeppare Anders i Landskrona som ger sig av till Köpenhamn och bogserar hem båten istället.

– Det visade sig att båten låg 600 meter in i den trånga kanalen. Då det var en vacker sommardag och många gästande parallellförtöjda båtar, fanns det ingen chans att kunna vända med Athena. Det blev till att backa hela vägen tillbaka, med haveristen i släptåg. Under backningsfärden kom två ”turistpaddor” akterifrån som inte kunde komma förbi, så de fick backa en bit också. Jag lyckades tränga ner oss en bit vid en sidokanal så de kom förbi och jag kunde fullfölja backningsmanövern ut ur kanalen. Då först kunde jag vända om hela ekipaget och få dit en normal bogseringskoppling för resten av återfärden till Landskrona, berättar Anders.

Båtägaren tyckte att det var helt fantastiskt och kommer att få ersättning från sitt försäkringsbolag. Sjöassistans och Anders känns jättebra, säger han. Tänk att få bli hembogserad och slippa ligga flera dagar i Köpenhamn och vänta på reservdelar och någon som kan installera det hela.