Ta hand om dina sjökläder – produktexperten tipsar!

Det är lätt att de blir hängandes där. På en krok i båten. Eller nerpackade någonstans för att åter få se dagsljus först när vintern är över. Men hur väl dina sjökläder håller beror till stor del på hur du sköter dem. Vi har ställt ett par frågor till produktexperten Tobias Johnsson på Sportmanship om hur du på bästa sätt kan ta hand om dina sjökläder inför hösten. Här är hans främsta tips.

 

Vad är viktigast när det gäller förvaring av sjökläder?

– Det är viktigt att kläderna hänger i ett dammfritt område då dammet torkar ut gummerade vattentäta muddar. Det är också viktigt att kläderna hänger i en torr miljö då de riskerar att mögla om de ligger i fuktiga utrymmen. Med andra ord, låt inte kläderna ligga kvar i båten. Om du använder din sjöjacka under höst och vintertid så rekommenderar jag att du tvättar och impregnerar den någon gång under vintern. Se också till att inte lägga sjöstället i en stängd väska utan låt det ligga fritt i det utrymme där ni förvarar dem.

 

Finns det något vanligt fel som många gör?

– Ett vanligt fel är att du tvättar dina plagg för sällan, se gärna till att tvätta sjökläderna en gång per säsong. Det kan behövas mer än en gång per säsong beroende på hur mycket och länge man använder kläderna. När plaggen är tvättade skall man spreja på en impregnering som gör att vatten inte sätter sig i materialet.

 

Vad är viktigt att tänka på när du tvättar dina sjökläder?

– Det är viktigt att följa tvättråden som sitter i plaggen. Behöver man använda medel för att ta bort fläckar, t.ex. olja, som man är osäker på om det fungerar så ska man vända sig till närmsta marinbutik för råd. Viktigt också att återimpregnera plaggen med en impregneringssprej som du kan köpa hos din marinhandlare eller där du köpt sjöstället. Efter att du låtit plaggen dropptorka skall du spreja på en impregnering som gör att du får en vattenavstötande yta på plagget. Det motverkar att vatten sätter sig i plagget och gör det tungt och kallt.

 

Hur länge håller ett sjöställ?

– Ett sjöställ håller olika länge beroende på hur mycket du använder det och hur bra du behandlar stället. Om du följer ovanstående råd så har du gett sjöstället en längre livslängd än om du låter bli.