Sweboat – Godkänd Marinverkstad

Sweboat – Godkänd Marinverkstad!

Sen ett drygt år tillbaka driver Sweboat med alla sina 400 medlemmar (där vi är med) ett projekt som heter ”Godkänd Marinverkstad”. Syftet och målet är enkelt att säkerställa kvalitét och processer som alla syftar till att göra båtägarens besök på ett varv både enklare och tydligare. Totalt sett innehåller certifieringen 10 avsnitt som bland annat omfattar: Arbetsrutiner och utrustning, Kvalitetssäkring, Organisation, Personal, Avtal, Lagar och föreskrifter. Detta har ju sen länge varit standard inom bilindustrin och nu tar Sweboat initiativet för båtbranchen.

Vi tycker detta också är mycket positivt. Varje år hanterar vi massor av fakturor från varv, marinor, bärgare, transporter etc. och vi kan bara konstatera att det skiljer stort i dessa processer och graden av digitalisering. Idag sker väldigt mycket av den administrativa hantering manuellt och detta kostar så klart pengar som vi alla som båtägare och försäkringstagare på ett eller annat sätt får betala genom våra premier. Dessutom så är det inte ovanligt med förseningar, otydlighet i vad som skall göras och blir gjort samt vad samma tjänst faktisk kostar på olika ställen.

Minskad miljöpåverkan

Ett godkännande kräver en miljöutredning, dvs anläggningen måste redogöra för sin miljöpåverkan och leva upp till miljölagstiftningen. Det ska även finnas en kemikalieförteckning och företaget ska förespråka miljövänliga alternativ till målning av båtbottnar för att hindra påväxt. Allt sammantaget gör detta att den känsliga naturmiljön i sjöar och hav påverkas mindre negativt.

Här kan du se alla moment som krävs för en certifiering>>

Nu är detta projekt ca 1 år så allt är fortfarande ganska nytt. I skrivande stund är det ca 15 varv som är godkända – men det står många i kö, så vi räknar med att denna lista snabbt kommer växa.

Vi på Sjöassistans samarbetar med samtliga vår försäkringsbolag för att på sikt kunna säkerställa att havererade båtar alltid kommer till ett certifierat varv. Det kommer ta några år innan det finns så pass bra tillgänglighet, men vi börjar redan nu att ta med detta i beaktande när vi hanterar våra assistansärenden.

Du läsa mer om Godkänd Marinverkstad och se en uppdaterad karta på vilka det är här>>

Godkänd Marinverkstad

Koll-på-båten – Trygghet genom Samverkan

Koll-på-båten – Trygghet genom Samverkan Att vara båtägare innebär ett stort ansvar, och ibland kan det vara svårt att hålla…
Läs mer här

Hyra båt i sommar?

Ska du hyra båt i sommar? Tänk att ge sig ut bland kobbar och skär helt själv eller med familjen…
Läs mer här

Go boating in the Nordics

What country has the most islands in the world & what could possibly be the best place for unique boating?…
Läs mer här