Motorkrångel vanligast första helgen på sjön

I helgen är det premiär för många att ge sig ut med båten. När båtsäsongen drar igång blir skador och tillbud fler, både i hamn och på sjön. Var fjärde svensk, 27 %, har tillgång till en fritidsbåt. Trygg-Hansa och Sjöassistans berättar tillsammans om de vanligaste problemen vid båtpremiären, och hur man kan minska risken att råka ut för dem.

Efter en lång och kall vinter har farvattnen äntligen spruckit upp. Sjösättningen har börjat och för många blir Kristi Himmelfärd helgen då man tar sin premiärtur på sjön, i synnerhet om vädret är fint.
– Som båtägare längtar man förstås ut på sjön nu. Vi ser dock ett antal återkommande skador kring båtpremiären, och många av dem kan undvikas genom rätt förberedelser, säger Mattias Andersson, ansvarig för båtförsäkringar på Trygg-Hansa.

Fördubbling av båtmotorstölder
De mest anmälda försäkringsskadorna vid säsongens början är stölder av motorer, tillbehör och hela båtar, samt skador som uppstår vid transport och iläggning av båten. Antalet båtmotorstölder hos Trygg-Hansa har ökat med 96% på tre år, från 2009 till 2012.

Tredubbling av assistansärenden
Sjöassistans hjälper båtägare året om, men även de märker tydligt av när säsongen börjar på allvar. Assistansfallen ökar i maj med över 200% jämfört med april.
– Kristi Himmelfärdshelgen blir vår första stora assistanshelg i år. De vanligaste insatserna så här på försäsongen gäller motorproblem samt el- och startproblem. Även tampar i propellern är en vanlig orsak till assistansbehov, säger Elisabet Hartwig, resursansvarig på Sjöassistans.

Så minskar du riskerna vid båtpremiären

  • Har du inte sjösatt ännu, se till att både släp, båt och motor har lås, om inte   hela ekipaget är inlåst.
  • Efter sjösättning, håll regelbunden uppsikt. Är du medlem i en båtklubb, ha gärna vaktgång.
  • Kontrollera att båtförtöjningar som tampar, öglor, fjädrar, karbinhakar är hela.
  • Se till att skrov- och motornummer är angivna i ditt försäkringsbrev för båten.
  • Se över bränsleledningar och byt bränslefilter, ha gärna ett extra med i reserv.
  • Har du dieselmotor, kontrollera att det inte skett någon bakterietillväxt i tanken.
  • Se till att batteriet är fulladdat, att det finns tillräckligt med batterivatten och att det inte finns oxid på anslutningarna.

Samarbetet mellan Trygg-Hansa och Sjöassistans
Alla helförsäkrade motor- och segelbåtar i Trygg-Hansa får hjälp av Sjöassistans. Det innebär att du dygnet runt, året runt, kan ringa till Sjöassistans trafikcentral om du är i behov av bogsering eller annan hjälp. Det gäller vid alla tillfällen då båten av någon anledning blivit obrukbar, till exempel vid tamp i propellern, bränslestopp, grundstötning eller när en reservdel behövs.

Om Trygg-Hansa:
Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på över tio miljarder SEK och cirka 2 000 medarbetare på 30 orter i Sverige. Trygg-Hansa erbjuder både privatförsäkringar och företagsförsäkringar med flera typer av lösningar på bilförsäkring, andra fordonsförsäkringar, hemförsäkring, gravidförsäkring samt sjuk- och olycksfallsförsäkring. Våra personförsäkringar inkluderar även barnförsäkring där vi är marknadsledande. Trygga Firman är vår skräddarsydda försäkringslösning för småföretagare.

Trygg-Hansa är sedan 1999 ett helägt dotterbolag till danska Codan och ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. RSA-koncernen har 20 miljoner kunder och omkring 24 000 medarbetare och räknas som ett av de sex ledande försäkringsbolagen i världen. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se eller www.facebook.com/trygghansa

Om Sjöassistans
Sjöassistans startades 1999 och ägs av Nordic Maritime Services Stockholm AB (NMSS) som sedan 2003 ingår i Viamaregruppen. Sjöassistans är en service- och trygghetstjänst för fritidsbåtsägare. Med ca 650 assistansbåtar och samarbete med ca 200 marinor och varv erbjuds hjälp med allt från lossdragning och bogsering till motorkonsultation över telefon eller VHF.

Insatserna leds från en modern trafikcentral som är samlokaliserad med Sveriges enda kustradiostation, Stockholmradio, med en räckvidd som omfattar hela den svenska kusten och de större insjöarna; Vänern, Vättern, Mälaren samt Hjälmaren. Alla medarbetare har hög nautisk kompetens med minst Fartygsbefäl klass VIII eller motsvarande. Läs mer på www.sjoassistans.se eller www.facebook.com/sjoassistans