Styrvajern gick av – då kom Finlandsfärjan…

När familjen Tennander for på söndagsutflykt med sin motorbåt runt Djurgården i Stockholm var allt idylliskt – tills styrvajern gick av. Och i samma ögonblick dök det upp en stor Finlandsfärja.
– Det var en otäck känsla. Men mindre än en halvtimme senare kunde vi bogseras därifrån med hjälp av Sjöassistans, berättar Rolf Tennander.

Det var den 18 maj som Rolf Tennander, hans fru och äldsta sonen med flickvän tog båten från hamnen hemma i Viggbyholm in mot stan. Färden gick under Lidingöbron, via Sjöhistoriska Muséet och vidare runt Djurgården.

– Stockholm är fint från sjön så vi puttrade runt när plötsligt styrningen slutade fungera. Det var två kuggar i styrsnäckan som hade gått av, och eftersom båten har en större utombordsmotor utan styrarm gick den inte att styra utan rattreglage.

Den olyckliga slumpen gjorde att detta inträffade i inloppet mellan Täcka Udden och Saltsjö Kvarn där det är smalt, gropig sjö och finns många småbåtar. Och ovanpå detta kom det alltså en stor Finlandsfärja.

– Alla i båten var vuxna och hade flytvästar så ingen fick panik, men det var ganska obehagligt. Tack vare svallvågorna ändrade båten dock riktning så att vi kunde backa in mot Täcka Udden. När vi kom in till tolv meters djup räckte vår ankarkätting så där kunde vi slänga i draggen i väntan på hjälp.

– Vi ringde sedan till Sjöassistans där en vänlig kvinna svarade, och redan efter fem minuter hade hon fixat bogsering. Det tog mindre än en halvtimme från att jag ringt tills det dök upp en skeppare från Stocksund som tog oss på släp.
Eftersom det var söndag vågade Rolf inte chansa på att bogsera båten till ett varv för reparation. Så bogseringen gick till hemmahamnen i Viggbyholm utanför Täby.

– De var jätteskickliga och drog oss hela vägen in till kajplatsen.
Förr om åren hade Rolf alltid med sig en reservmotor i båten. Men när han gick med i Sjöassistans slutade han med det.

– För ett år sedan bytte jag dessutom till ett försäkringsbolag där Sjöassistans ingår i avtalet. Så då kunde jag säga upp mitt privata medlemskap, men ändå ha kvar tryggheten. Och när olyckan väl var framme fungerade allt förträffligt, säger Rolf.