Snabb och enkel bogsering – ”Nästan overkligt!”

Plötsligt lade motorn av. Då lyckades Bo och fästmön Lisa-Marie lösa problemet själva och båtturen kunde fortsätta. Men när motorn, en timme senare återigen stannade ryckte Sjöassistans skeppare Johan ut och hjälpte paret.

Bo Lundqvist och Lisa-Marie Svensson hade spenderat ett par sköna timmar på Bullandö innan de skulle vidare mot Ingmarsö. De åkte från Bullandö vid tvåtiden med sin motorbåt, en Solö 25 i trä från 1964. Det var en fin, solig och helt molnfri söndag i juli.

– Vi hade väl åkt en timme när båten plötsligt lägger av första gången. Med hjälp av en kompis på telefon kom vi fram till att det var tändspolen som förmodligen var problemet. Som tur var hade jag en extra tändspole ombord så med hjälp av min kompis fick jag bytt tändspolen och båten startade, berättar Bo.

När Bo och Lisa-Marie hade ungefär en halv distans kvar till Ingmarsö så stannar plötsligt motorn igen. De låg och guppade utanför Söderön i ungefär en halvtimme i väntan på att motorn skulle svalna. Båten började dock driva allt närmre klipporna så Bo slängde i draggen, men han ville inte vänta längre.

– Svensk som man är vill man ju gärna lösa allt själv, skrattar Bo. Men då bestämde vi oss för att ringa Sjöassistans och få hjälp.

Bo kontaktade Sjöassistans och blev ihopkopplad med assistansskeppare Johan Pedersen med assistansbåten Arla som befann sig i närheten.

– Jag fick svar direkt hos Sjöassistans och Johan var kanon, cool och hur lugn som helst. Han kom ut och hämtade oss på under en timme tror jag. Helt fantastiskt! Sjöassistans ringde även upp oss efteråt och kollade att allt var okej, berättar Bo.

Bo och Lisa-Marie blev bogserade sista biten in till Ingmarsö. Eftersom det var fullt vid gästbryggan fick de lägga till vid ett varv, där de dessutom kunde få hjälp direkt.

– Allt gick väldigt lätt och enkelt, nästan lite overkligt! Jag var enormt nöjd och glad med den hjälp jag fick från Sjöassistans, säger Bo glatt.