Proffsigt agerande av Sjöassistans

Thomas Svensson hade anlöpt Tärnö i Hanöbukten många gånger tidigare. Därför tog han inte fram hamnbeskrivningen när han skulle lägga till med sin Maxi 84 den där junidagen. Det ångrar han idag. Pang – plötsligt satt båten hårt på grund.

– Jag konstaterade att vi inte skulle komma loss på egen hand utan kontaktade Sjöassistans. Från det att vi fastnat på grundet till det att vi var loss tog det bara 45 minuter. Otroligt snabbt och effektivt, säger Thomas Svensson, medlem i Sjöassistans och socialchef i Olofströms kommun.

Sedan flera år seglar Thomas Svensson och två kamrater under några dagar på försommaren. Naturupplevelser, god mat och härligt ”tjöt” på kvällarna lockar. Den här gången skulle trion ta sig från hemmahamnen Angelskog i Ronneby, via Tjärö turiststation i Blekinge skärgård till Tärnö. Det var kallt trots årstiden och det blåste en kraftig nordvästlig vind.

– Jag visste ju hur jag skulle ta mig in i hamnen. Ett nordmärke dök upp snett framför mig och jag tänkte att grundet ligger rakt söder om det. Icke då. Det låg exakt i min färdriktning, säger Thomas.

Han kontaktade Sjöassistans som larmade en assistansbåt från Marviks hamn i Karlshamn.  Den var snabbt på plats.

– Förmodligen undrade han, med rätta, vad vi var för några tölpar som kunde gå på grund där. Men han sa inget. Ett proffsigt agerande, menar Thomas.

Det här var första gången som Thomas gått på grund. Aldrig tidigare hade han behövt anlita Sjöassistans och inte visste han vad han kunde vänta sig.

– Imponerande är ordet. Bemötandet, kontinuerlig information från larmoperatören och effektiviteten höll högsta klass. Och någon timme efter det att vi kommit loss ringde larmoperatören och försäkrade sig om att vi mådde bra, säger Thomas som varit medlem i Sjöassistans i tio år.

Någon lärdom att dra av grundstötningen?
– Jo då, att alltid läsa hamnbeskrivningen innan man angör en hamn.  Och ha rejält med varma kläder för att inte frysa om det händer som inte får hända, säger Thomas Svensson som har kustskepparintyg.

Hur gick det med båten?
– Den klarade sig bra med små skrapmärken på kölen och rodret.