Bogseringen som aldrig blev

”Skit i bensintanken” är en klassiker när motorn lägger av. Och precis detta drabbade Jörgen Borevius i midsommarhelgen. Vilken tur att Sjöassistans skeppare Ingemar även var duktig på motorer.

Det var söndagen efter midsommar som Jörgen och hans sambo Britt-Mari inledde årets semestersegling – han är pensionär och hon hade precis börjat sin semester.
– Vi har en segelbåt med hamnplats i Trosa. Och vi började vår färd vid Ringsön utanför Nyköping och ut i Bråvikens mynning.

Detta var innan den riktiga sommarvärmen hade kommit och just den här söndagen var vädret ganska nyckfullt – det var både solsken, regnskurar och hagel. Och det blåste på bra, så vi behövde aldrig använda båtens motor, säger Jörgen Borevius.

Det är dock många grynnor i skärgården, så när Jörgen skulle vika av in mot Håskö tänkte han ta hjälp av motorn.
– Men gasen tog inte, och när jag försökte öka så dog motorn – något jag inte tidigare hade upplevt, men vi hade en misstanke om orsaken. Vi satte segel igen och då var det tillfälligt nästan vindstilla, så vi höll på att driva in mot en stor sten.

Men så kom vinden tillbaks och vi kunde fortsätta segla mot Håskö.
– För att vara på den säkra sidan kontaktade vi Sjöassistans, som löpande höll kontakt med oss. Eftersom det är lite trixigt sista biten in till bryggan på Håskö och vädret var ganska nyckfullt, så kontaktade vi även gästhamnen på Håskö och kom överens om att vi skulle ringa när vi kommit fram för att få bogsering in till bryggan, säger Jörgen.

– Under tiden tog Sjöassistans kontakt med assistansskepparen Ingemar, som dessutom var kunnig på den Volvomotor som sitter i vår båt. Så jag och Ingemar kom överens om att han skulle försöka fixa båten på plats nästa morgon.
Och så blev det. Ingemar konstaterade att ledningen mellan bränsletank och motor var helt igensatt. Så han sög rent den och tanken. Sedan startade motorn direkt.
– Vi slapp med andra ord bogsera båten till ett varv. Ingemar tipsade dessutom om ett magnetfilter, som håller motorn ren. Så några dagar senare åkte vi in till varvet vid Lagnöbron och installerade ett sådant filter, säger Jörgen.

Därefter kunde semesterseglatsen fortsätta som planerat och gick ända ner till Ystad utan några motorproblem.
– Tack vare Sjöassistans kunde vi lösa det här utan att det blev kaos och panik. Och Ingemar var både trevlig och tillmötesgående – han hörde också av sig några dagar senare för att kolla att allt fungerade.