Anders Hedsgård är assistansskeppare för Sjöassistans sedan 13 år tillbaka och har även erfarenhet som bilbärgare.
– Jag är lite av en problemlösare och vill hjälpa folk som fått problem. Vare sig det är i biltrafiken eller ute till sjöss.
Anders är en av Sjöassistans cirka 800 assistansskeppare runt om i landet. Han bor i Landskrona och täcker normalt Öresund, från Malmö i söder till Kullen i norr. Antalet uppdrag varierar och de vanligaste utryckningarna beror på motorhaverier och grundstötningar.
– På sjön kan ett enkelt haveri snabbt övergå till fara för såväl människor som för egendom. Det beror på väder och andra omständigheter. Då är det bra att vi assistansskeppare finns till hands, innan det går så långt så det blir ett sjöräddningsfall, säger Anders.
Sedan 20 år tillbaka styr Anders en före detta tullkryssare från 1957 byggd i aluminium. Den är 15 meter lång, 3,4 meter bred och väger tolv ton. Nytt för i år är också en före detta tullkryssare från 1968 som byggts om. Ny styrhytt, el och hydraulik. Båten är 16,2 meter lång, 3,6 meter bred och väger 18 ton.
Vad är det bästa med att vara assistansskeppare?
– Det är att få göra sådant man trivs med. Komma ut på sjön och åka båt, känna äventyrskänslan och tillfredsställelsen att lösa problem och hjälpa människor, känna tacksamheten från dem. Det har blivit några kramar man fått under årens lopp, säger Anders.
Dåligt väder är inget som hindrat honom från att utföra ett uppdrag.
– Det är ens eget säkerhetstänk som är avgörande tillsammans med erfarenhet och båttyp. Jag har fullföljt alla uppdrag jag åtagit mig, säger Anders.
Han betonar vikten av att alla som ger sig ut i båt är väl förberedda, så mycket det bara går. Se bland annat till att båten är i sjövärdigt skick, ha någon form av assistansförsäkring, koll på vädret och se till att VHF-radion fungerar, liksom en mobiltelefon som är vattentätt förpackad.
– I såväl biltrafiken som båttrafiken gäller vanligt sunt förnuft. Till exempel hålla sig uppdaterad om var man befinner sig så att man kan meddela detta till Sjöassistans om oturen skulle vara framme. Då kan de i sin tur kontakta den av oss assistansskeppare som befinner sig närmast, säger Anders.